Zett Zero > De techniek

De techniek van waterstof voertuigen

Wanneer er over waterstofvoertuigen wordt gesproken gaat het over voertuigen met een elektromotor. De elektromotor wordt van stroom voorzien door een Fuel Cell.  Een Fuel Cell is een apparaat waar gasvormige waterstof en zuurstof ingaat en elektriciteit en (een héél klein beetje) water uit komt.

Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen met behulp van elektriciteit. Als dit splitsen gebeurd met zogenaamde “restenergie” van windmolens of zonnecollectoren  spreek je van groene waterstof.

Waterstof kan ook worden gemaakt door zogenaamde steam reforming, dan wordt aardgas verhit met zeer hete waterdamp.

Voordelen

Waterstofbussen zijn stil, veilig,  snel volgetankt en kunnen net zo ver rijden als bussen met een gewone verbrandingsmotor.  Voorwaarde is dat er goede tankvoorzieningen zijn. ZETT zorgt hiervoor.

Een veel voorkomend discussiepunt is de efficiency van waterstof voertuigen met name in vergelijking met batterij voertuigen. Daarover bestaat nog veel misverstand. In de afbeelding hierna wordt de efficiency van waterstof voertuigen met andere technieken vergeleken.  Als je uitgaat van dezelfde hoeveelheid brandstof aan de bron is het uiteindelijke rendement op de weg van een waterstof voertuig 40%. Van een conventionele auto is dat rendement circa 20 %, daar hoor je nooit iemand over!

  • 100% groen
  • 100% comfort
  • 100% veilig
  • 100% service
  • 0% uitstoot

Well-to-Wheels Vehicle Efficiency Comparison

(Source Toyota)