Zett Zero > Nieuws > Business > Tijdens BUSWORLD EUROPE 2019 presenteert ZETT zijn fuel cell elektrische bus, de ZETT-bus FCEV 2.0.

Tijdens BUSWORLD EUROPE 2019 presenteert ZETT zijn fuel cell elektrische bus, de ZETT-bus FCEV 2.0.

ZETT  levert zero-emissie-kilometers aan Public Transport Operators. Voor een vast bedrag per kilometer kunnen PTO’s bussen huren. Hiermee realiseren zij moeiteloos de overgang naar zero-emissie vervoer. In aanloop naar de inzet van fuel cell bussen doet ZETT ook het projectmanagement van de installatie van waterstof pompstations.

Waterstof is dé oplossing voor zero emissie openbaar vervoer. Het kan efficiënt geproduceerd worden uit hernieuwbare bronnen (wind en zonne-energie) en in tegenstelling tot elektriciteit kan het gemakkelijk grootschalig opgeslagen worden en tegen lage kosten getransporteerd worden. Het tanken van de bussen gaat net zo snel als het tanken van dieselbussen. 

ZETT garandeert een performance van de bus die gelijk is aan of zelfs beter is dan die van dieselbussen tegen de laagste TCO per kilometer voor een zero-emissie bus gedurende zijn levensloop (10 jaar of 1.200.000 kilometer). 

De ZETT-bus is een 100% zero-emissie (well-to-wheel) 12M fuel cell bus. Belangrijkste karakteristieken: gemiddeld waterstof verbruik (inclusief het energieverbruik van auxiliaries, verwarming, koeling) van 6,8 kg per 100 kilometer. Actieradius (zonder tussentijds tanken) 525 kilometer.  

De bus wordt momenteel dagelijks gebruikt in de dienstregeling van Syntus/Keolis op de Veluwe. ‘Deze bus is absoluut net zo betrouwbaar als een dieselbus’, zegt René Nekkers, operationeel manager van KEOLIS in midden Nederland. ‘Onze passagiers vinden het een prettige bus: stil en gelijkmatig en onze chauffeurs ‘vechten’ bijna om het stuurwiel. Dankzij de in-wheel-motoren en het ‘regenerative breaking’ kunnen chauffeurs bijna zonder te remmen de hele rit rijden.’

De basis van de bus – chassis en carosserie – wordt gebouwd in Polen, terwijl de fuel cell drive train in Nederland geproduceerd en geïnstalleerd wordt. Ook het onderhoud wordt direct vanuit Nederland verzorgd. De eerste serie bussen is gebaseerd op het tentoongestelde model. Een nieuw model dat nog meer afgestemd is op de waterstof elektrische drive train wordt momenteel ontwikkeld. Ook is een 18M gelede bus in voorbereiding. De eerste leveringen van de 12M bus vinden eind 2020 plaats. 

ZETT werkt samen met een technologie consortium dat bestaat uit Ziehl-Abegg – in wheel motoren, BMZ – batterijsystemen, Worthington – waterstoftanks en Hymove – fuel cell systemen. Gezamenlijk leveren zij de drive train van de bus. 

Partijen produceren een kwalitatief hoogwaardige, low cost oplossing voor PTO’s die willen voldoen aan de vraag van morgen: 100% zero emissie openbaar vervoer met maximale betrouwbaarheid. 

Tijdens de beursdagen (18 t/m 22 oktober) kan iedereen tijdens demonstratie ritten het gemak en comfort van deze bijzondere bus ervaren.

Voor meer informatie: Frank Ex, ZETT

  • Telefoon:                                +31 6 533 900 10 
  • email:                                      ex@zettzero.com
  • Please visit:                            www.zettzero.com